La Zilele Biz

Scris de în categoria comunitate

Zilele Biz 2010 nu constituiau o prioritate in agenda mea insa invitatiile puse la bataie de comunitatea imobiliare.ro mi-au starnit apetitul.

Pe drum catre Hotel Novotel, sala Paris am rememorat prima mea participare la Zilele Biz, datata 2004, daca nu ma inseala memoria. Am retinut atunci speech-ul lui Dan Ioan Popp, prezentand proiectele Impact , ansambluri ce fac parte din istoria imobiliara. Vremuri interesante, mult entuziasm, nimic nu anticipa, atunci, criza de azi.

Ajung in timp, salutand colegii de breasla si descoperind cunostiinte vechi, ce s-au relocat din linia intai catre zone conexe imobiliarelor.

Prima impresie? Parca spatiul alocat retail-ului este mai mare, in comparatie cu cel al real estate-ului traditional (rezidential si office). Faptul ca FMCG-ul sta bine in criza se vede.

Sunt atent la analiza pietei imobiliare supusa atentiei de Ilias Papageordiadis. Acesta, pe baza indicatorilor economici, face o interesanta prognoza a pietei imobiliare. Piata imobiliara acum? Still in mess. (Can it get worse?) Retin anticipatia negativa pe 2011 in Europa, cu exceptia notabila a Germaniei. Interesant aspect, acolo preturile cresc, asa cum am luat la cunostiinta din experienta lui Kurt Gotz.

Nu prima data Ilias ridica la fileu problema legata de mentalitatea jucatorilor din piata. Sa presupunem ca Dumnezeu se uita la Romania si o ajuta. Daca maine dimineata piata imobiliara, cu voia Sa, se deblocheaza si aceeasi oameni incep sa practice acelasi joc, cautand fraieri de pacalit, preturile vor sari in aer in doar cateva luni, astfel incat totul se va bloca pentru inca cativa ani..

Din punctul meu de vedere omul zilei a fost insa Andrew Prelea. Daca stilul lui Ilias imi este familiar, precum blogul sau, pe Andrew l-am descoperit acolo. Si nu m-am asteptat sa descopar un dezvoltator asa lucid precum Andrew. Prezentarea sa se constituie intr-o adevarata radiografie a problemelor ivite datorita faptului ca dezvoltatorii au construit pentru a hrani visele investitorilor, reusind sa construiasca case pentru acestia, cu suprafete mari de pana la 300 mp. Potentialul real al consumatorului roman a fost neglijat. Criza romaneasca exploda chiar si in lipsa celei internationale. Solutia lui Andrew? Aplicarea retetei Dacia in imobiliare, constructia de case ce pot fi asimilate de cei cu venituri per familie de 600-1000 Euro pe luna. Andrew a lansat conceptul de 10 E pe zi cost bancar, intins pe 30 de ani, destinat achizitiei unui imobil dotat cu bucatarie, loc de parcare, acces la piscina si loc de joaca. Foarte tare! Aici aveti slide-ul sau de la zilele Biz.

La cateva zile l-am cautat pe linkedin. Acceptul sau a venit repede. Un tip cu picioarele pe pamant, Andrew asta! Simt ca se pot face afaceri cu el, asa ca participarea sa la CPI-ul din 8 decembrie mi-a parut de bun augur. Tema sa- Relatia agent – client. Pe cine ar trebui sa reprezinte agentia si in ce conditii. Idei pentru o mai buna intelegere a realitatii pietei si afacerilor.

Citeam pe Wall Street articolul Sorinei Negrila referitor la inceperea constructiei fazei 3 din Green City, atat timp cat exista nevandute multe vile in fazele anterioare, vezi aici Autoarea are si un comentariu hot pe Facebook: Ce face un dezvoltator cand are 256 vile nevandute? Mai construieste 170…Nice!

Sunt curios pe mana cui ati merge? Pe Andrew Prelea cu South Pacific Group sau pe Dumitru Bucsaru cu Green City?

3 Răspunsuri la

“La Zilele Biz”

 • Deocamdata pe mana niciunuia dintre ei.
  Se considera ca din 2011 vor exista numai 50.000 de persoane capabile sa cumpere case peste 80.000 de euro.
  Totusi procentul majoritar dintre ele are deja casa sau stau in chirie la preturi renegociate. Doritori vor mai exista, insa oferta de locuinte noi este foarte mare astazi in Romania si la costuri care nu-i permit sa vanda in pierdere.
  Ce e de facut? Ce as face eu ?
  - pentru locuintele vechi as cauta sa satisfac schimburile (garsoniera pe 2 camere sau 2 camere pe 3 camere);
  -pentru locuintele noi as cauta raspunsul la intrebarea : La ce renunta un cumparator mai usor : la locatie sau la banca. Duap ce as avea raspunsul corect (argumente+experienta) as deveni un fel de broker, ori pentru locatii ori pentru bancile acre acorda credit.
  Astept cu placere opinia unor profesionisti.

 • Din stirile de azi:
  1.Dezvoltatorii au în Bucureşti peste 5.000 de apartamente noi finalizate;
  2.ANL va scoate la vanzare 3561 de locuinte proprii;

 • Sper ca sunteti bine si totul este in regula, fiindca observ ca nu mai sunteti deloc activ pe blog ?!

Spune-ţi părerea